pühapäev, 8. august 2010

Vana ja uus kunstiklubi ühte galeriisse ei mahu

Kunagiste ja praeguste kunstiklubilaste taieseid näeb kahe maja näitusesaalis.
Sel nädalal tähistavad Haapsalu kunstnikud ja harrastuskunstnikud oma klubi 50.sünnipäeva. Toonane ja praegune kunstielu on nii erinevad, et neid ühte galeriisse sobitada olnuks ilmselt raske. Kunstiklubi eestvedajad lahendasid selle probleemi elegantselt – tehakse kaks näitust.
Esimene, tagasivaatenäitus avati teisipäeval Läänemaa muuseumis. Seintel on koha leidnud sellised Läänemaa tuntud kunstielu utsitajad, nagu Mihkel Päri, Bernhard Raba, Lembit Põld. On ka Roman Haavamäe noorepõlvemaal. Tema küll ei osalenud esimesel kunstinäitusel 1960.aastal, kuid oli aktiivne linna kunstielus ja omamoodi sild vaba eesti ja nõukogude aja vahel.
Haapsalu linna vapimärgi kavaler ja pallaslane Helju Laine Zauram oli ainuke kohalolija, kelle maalid seintel rippusid.
Vähemtuntud, aga huvitav oli Aleksander Nurges. 1965.aasatast Haapsalu kunstielus osalenud Vaike Õlekõrs meenutas: „Nurges oli maamees. Ta tegi kõike ise, teda tunti ja hinnati rätsepa ja köösnerina, vana tüüpi talumees.”
Kunstiklubi juht Valve Fihlman toonitas, et näitus ei oleks saanud teoks ilma muuseumi toeta. „Tulime juubeli näitusega tähistamise mõttele eelmise aasta lõpus. Kõigepealt läksime Eve juurde: kas selline asi on üldse võimalik,” rääkis Fihlman.
Muuseumi peavarahoidja Eve Otstavel kinnitas, et muuseumi kogudes on vanade Haapsalu kunstnike tööd ja need ootavad väljapanekut.
Kunstiklubi staažikas aktivist Ants Roos kutsus üles tähistama Ants Laikmaa ja Roman Haavamäe mälestust. „Nende koht ei oleks mitte ainult meie südames, vaid ka silme ees. Olen leidnud suure maakivi, kust saaks tahuda kas või näod, „ pakkus ta.
Valve Fihlman aga kutsus kunstiklubi liikmeid taastama traditsiooni, tänu millele ka see näitus võimalikuks sai – iga kunstnik kingib igal aastal Läänemaa muuseumile ühe oma töö.
Päev hiljem avatud kunstiklubi teine näitus esmapilgul lausa vastandus esimesele. Esiteks on osalejaid palju. Paar-kolm tööd inimestelt ja suure linnagalerii seinad on maalidega kaetud.
Huvitava lükkena on kunstnikud toonud galeriisse oma ateljeekeskkonna tükikesi. Kellel ripub kittel maalide kõrval, kellel palett ja pintsel värvise ajalehekuhila otsa sätitud. Maalid seintel olid valdavalt traditsioonilisemat laadi: suures osas loodusvaated välismaalt ja Läänemaalt ning natüürmordid, kuid leidus nende hulgaski silmatorkavamaid.
Juubelinäitusel ei oles aus tõsta mõnd klubiliiget teiste kõrval esile, nimetan siin kõik, kelle töid näitusel märkasin: Helen Arov, pilvi Kangro, Aide Leit-Lepmets, Kai Jeeberg, Vaike Õlekõrs, Kaie Linroos, Eliko Notton, Virve Kurist, Sandra Pais, Liivi Pais, Toivo Paas, Taimi Ungerson, Nadežda Õismaa, Aili Lembra, Tiit Aedmäe, Katrin Murr, Eha Reimann, Jüri Muuli, Helen Kallikorm, Ursula Aavasalu, May aavasalu, Valve Fihlman, Urve Sikemäe, Ants Roos, Ülo telgmaa, Sveta Malken, Aliide Hints, Mariliis Malken ja Ritva Samso.

Tarmo Õuemaa
Lääne Elu
Laupäev, 7.august 2010

Kommentaare ei ole: